FIJNE FEESTDAGEN MET DE HONDEN.
Chocolade
Vooral rond de feestdagen als Kerst, Pasen en Sinterklaas komt het nog al eens voor dat honden chocolade weten te bemachtigen. Vaak is wel bekend dat dit voor honden giftig is, maar niet welke hoeveelheden al een risico vormen en wat de verschijnselen zijn. Chocolade bevat theobromide wat ernstige vergiftigingen kan veroorzaken bij honden. Pure chocolade heeft een hogere dosering theobromide en is in kleine hoeveelheden al schadelijk.
Symptomen:
De eerste symptomen beginnen na ongeveer 2- 4 uur: Onrustig; braken; urineverlies; diarree; tachycardie (snelle hartslag); koorts; versnellende ademhaling. Enkele uren later kunnen de volgende symptomen waarneembaar zijn: hartritmestoornissen; spierstijfheid; verhoogde reflexen; onregelmatige spierbewegingen en coma. De dood kan al optreden in 18-24 uur na de eerste symptomen.
Wij adviseren kontact op te nemen met de dierenarts bij opname vanaf 100 gram pure chocolade bij een middelgrote hond van 20 kg. Dus geen reden tot paniek als je hond een stukje chocolade heeft gepikt behalve wanneer de hond afwijkend gedrag vertoond.
Rozijnen
Ook rozijnen zijn giftig zijn voor uw hond. Een voorbeeld: 450 gram rozijnen gaf bij een Vizla gedurende 2 dagen maag-darmklachten met braken en daarna een nierfalen met dodelijke afloop ondanks behandeling. Tussen de 15-30g rozijnen per kg lichaamsgewicht blijkt al fataal te kunnen zijn voor de hond .
De Kerstboom:
Als men een echte kerstboom heeft ligt de grond onder de kerstboom vaak bezaaid met afgevallen dennennaalden, dus oppassen geblazen! Zet zeker de voer- en drinkbak van uw huisdier niet onder de kerstboom. De dennennaalden zijn giftig en kunnen ook de darmwand van uw viervoeter doorboren. Water waarin veel naalden hebben gelegen is ook giftig, evenals het water waarin de stam van de kerstboom staat. Zorg dus dat uw huisdier niet van dit water kan drinken. De ziekteverschijnselen die uw huisdier kan vertonen zijn: braken, diarree, slijmvliesontsteking in bek en keel en sloomheid.
Het mooie van een kerstboom is onder andere dat hij, opgetuigd en wel, zo mooi glinstert met al die slingers, kerstballen en lichtjes. Sommige huisdieren vinden dit ontzettend mooi en willen een en ander graag van dichtbij bekijken. Het gebeurt dan nogal eens dat uw huisdier met boom en al omvalt en een ravage veroorzaken. Om dit te voorkomen is het misschien handig de kerstboom extra vast te maken met bv een visdraad aan het plafond. Daarnaast kan het zijn dat een hond in de losliggende snoeren van de kerstverlichting gaan bijten. Pas dus op met elektriciteit!!!
Engelenhaar kan bij honden zorgen voor een allergische reactie als ze hiermee in contact komen. De allergische reactie kan zijn acute benauwdheid of opgezwollen lichaamsdelen die met het engelenhaar in contact zijn geweest, maar ook ontzettende jeuk en roodheid op de contactplekken is mogelijk. Neem dan contact op met uw dierenarts, want bij zwelling van de slijmvliezen in de keel, bestaat de kans op verstikking. De hond moet dan een antistof ingespoten krijgen wat die zwelling doet slinken.
Lametta zijn lange glimmende sliertjes, goud of zilver van kleur, die als versieringen in de kerstboom worden gebruikt. Deze sliertjes kunnen een onweerstaanbare aantrekkingskracht op uw huisdieren uitoefenen omdat ze bij iedere zuchtje tocht bewegen. Eenmaal opgegeten kunnen de sliertjes darmverstoppingen veroorzaken.
De meeste kerstplanten zoals de alom bekende hulst, de kerstroos en de kerstster zijn zéér giftige planten voor uw huisdier, indien ze aan de blaadjes of bloemen knabbelen kunnen ze behoorlijk ziek worden. Als u uw hond ervan verdenkt deze blaadjes te hebben gegeten, neem dan kontact op met uw dierenarts!
De ziekteverschijnselen zijn: misselijkheid, speekselen, slijmvliesontsteking in de bek, braken, diarree (soms bloederig), opwinding, stuiptrekkingen, benauwdheid en hartritmestoornissen. Bij contact van het sap uit de kerstster met de huid kunnen blaren ontstaan.
Tijdens de kerstdagen wordt weer veel gevogelte gegeten zoals kalkoen,kip en eend. Veel honden en katten houden wel van een lekker kalkoen- of eendenpootje, en eten die in het geheel op. Er bestaat dan een risico dat een scherp botje de darmwand doorboort. Dus zorg dat ze niet bij de botjes kunnen komen.
En wij vieren ook oud en nieuw!!
Vuurwerk hoeft geen kwelling te zijn voor uw huisdier!
Het nieuwe jaar wordt traditiegetrouw ingeluid met veel geluid en geknal van rotjes, strijkers, duizendknallers etc. Vaak begint dit al weken voordat het nieuwe jaar zich aankondigt. Niet voor al onze huisdieren is dit een feestelijke gebeurtenis. Sommigen ervaren dit als een heuse bedreiging en vertonen angstig gedrag. Hoe meer wij onze huisdieren troosten hoe banger ze worden. Wij hebben een aantal tips voor u om iets te doen aan de angst voor vuurwerk bij honden.
1) Straf uw huisdier niet als hij of zij schrikt van het geknal. Maar, heel belangrijk: U MAG UW HOND NIET TROOSTEN, dwz u mag hem niet aaien en troostend toespreken, want daarmee zegt u eigenlijk tegen hem/haar (zonder dat u dat bedoeld): “je hebt gelijk dat je bang bent, ik ben ook bang”.
Voor jonge honden die nog niet bang zijn: probeer dit zo te houden! Vuistregel hierbij is dat de hond de gemoedstoestand van zijn baasje feilloos aanvoelt en als dusdanig zal reageren. “Wat de baas vindt, vind ik ook”. Als er vuurwerk afgestoken wordt probeer dit dan te negeren en net te doen of dit de normaalste zaak van de wereld is. Blijf in hetzelfde tempo wandelen. Geef ook geen reactie naar de personen die het vuurwerk afsteken, want dat vestigt juist de aandacht van de hond op het vuurwerk als zijnde iets speciaals. Zeer nieuwsgierige en van nature niet-bange pups/junioren kunt u zelfs toespreken met “leuk hè, dat lawaai” of “gek hè, die knal”. Maar dit raden we alleen aan als u deze benadering van nieuwe dingen al eens hebt uitgeprobeerd, bijvoorbeeld bij het wennen aan achteruitrijdende vrachtwagens, onweer, fanfares, etc. Met zulke -nog niet bange- honden kunt u vanaf gepaste afstand naar het vuurwerk kijken, maar niet te dichtbij!!!
2) Laat uw hond op oudejaarsavond voor het laatst uit rond 21 uur ’s avonds. Het is dan nog relatief rustig buiten en de kans op paniek en verwondingen dus ook kleiner. Eventueel kunt u de wandeling kort houden of het dier alleen even in de tuin zijn behoeften laten doen. Houdt hem of haar wel AANGELIJND! Dit om te voorkomen dat de hond in paniek wegrent na het afgaan van vuurwerk. Houdt deuren en ramen goed dicht.
3) Zorg in huis voor een veilige en prettige omgeving waar uw hond kan verblijven en dus niet kan ontsnappen. Maak bijvoorbeeld een holletje rond zijn mand of bench door aan weerszijden 2 stoelen te zetten en hierover een deken te draperen. Sommigen onder ons kunnen heel creatief met touw en dekens een hol creëren. Het voordeel van zo’n hol is dat het donker en dus veilig is, de hond hierin kan wegkruipen en zijn omgeving toch in de gaten kan houden vanuit een kleine veilige opening. Er moet een kleine opening zijn zodat het dier genoeg zuurstof binnen krijgt. Wil een dier toch op een zelfgekozen plekje wegkruipen, laat hem of haar dit dan doen. Ga niet steeds troostend naar zijn/haar schuilplaats, laat uw huisdier met rust. Zoals al gezegd: troosten is de angst bevestigen en dus een al bange hond nog banger maken!
Zet muziek op of doe de tv aan ten tijde van het vuurwerk en zet het geluid wat harder rond 24:00 uur. Sluit de gordijnen om ook de lichtflitsen buiten te sluiten.
Laat uw hond niet alleen thuis achter!
4) Er bestaan “veilig gevoel” medicijnen en feromonen die niet drogerend zijn en geen bijwerkingen hebben op hart, longen, organen en bewustzijn.
5) Gedragstherapie en de “vuurwerk/onweer-CD”
Velen hebben er al van gehoord en sommigen misschien al aangeschaft. MAAR!!!!
De doelstelling van de CD is heel nobel en juist, namelijk de hond heel langzaam laten wennen aan vuurwerk- en onweergeluiden door de CD eerst heel zachtjes en geleidelijk harder af te spelen tijdens het spelen/eten van de hond. MAAR, vergelijk de angst van de hond eens met een spinnenfobie bij ons: terwijl ik zit te eten loopt er een heel klein spinnetje over de tafel (de cd staat zeer zacht). Ik zal blijven eten, maar inwendig erg onrustig zijn. De cd gaat iets harder: plots lopen er 3 spinnen over de eettafel en deze zijn een stuk groter dan de vorige —- u snapt het hopelijk al. Ipv minder bang te zijn voor de spinnen, associeer ik dadelijk de spinnen met mijn eten: heb ik nog honger???
Als u voor deze optie kiest begin dan RUIM voor de jaarwisseling hiermee (b.v. in oktober of liefst zelfs in februari). Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een van de instructeurs.
6) En dan zijn er nog de versuffende medicijnen.
6a) Vetranquil kennen de meeste baasjes als “het pilletje voor Oud en Nieuw”. De hond ligt totaal voor pampus en hoort niets van het geknal: FOUT !!! Vetranquil kan het gehoor van de hond of kat versterken, terwijl zijn lichaam slapper wordt. Het kan dus zijn dat de hond wel degelijk bang is, maar dit niet kan uiten! Deze situatie is zeer beangstigend voor ze en mede hierdoor neemt de angst bij deze dieren voor vuurwerk ieder jaar toe. Daarom hebben sommigen ook jaarlijks een hogere dosering nodig om “rustig” te blijven.
LAAT UW HOND NIET ALLEEN tijdens het gebruik van deze medicijnen EN ZORG VOOR VOLDOENDE DEKENS OPDAT UW HUISDIER NIET ONDERKOELD RAAKT!!!
Er zijn namelijk ook enkele medische bijwerkingen:
– een bloeddrukverlagende, kunnen met moeite hun lichaamstemperatuur op peil houden, het dier kan zwalkend en ongecoördineerd gaan lopen (dronken) en zich dus aan dingen stoten of bezeren.
6b) Een eventueel beter alternatief voor vetranquil is diazepam, een geneesmiddel dat als tranquillizer en spierverslapper ineen. Bij lage doseringen wordt de dagelijkse opwinding geremd, bij iets hogere doseringen wordt angst geremd. Hoge doseringen maken slaperig.
Het werkt snel, doch helaas niet lang: het werkt binnen ½ tot 2 uur, maar helaas zwakt de maximale werking al af na 3 uur bij honden, en na circa 5,5 uur bij katten. Daarom moet meestal elke 8 uur een dosis worden toegediend.
Ook kan het ene dier er heel sterk op reageren en het andere dier bijna niet. Ook hier is het erg belangrijk de tabletten onder rustige omstandigheden toe te dienen (en niet als ze al helemaal gestresst zijn).
– Ook hier opletten voor afkoeling, zich stoten, etc
6c) Er zijn ook homeopathische middelen beschikbaar, maar deze geven een wat onvoorspelbaar resultaat en werken beter bij algemene nervositeit. Bach Bloesem therapie kan ook en uitkomst zijn! Hier moet men wel een redelijke tijd van te voren mee beginnen.
U kunt het beste bij uw dierenarts terecht voor de hierboven genoemde middelen en eventuele verdere informatie.
IVM DE BIJWERKINGEN DIE DEZE MEDICIJNEN HEBBEN MOGEN DE
DIEREN NIET ALLEEN GELATEN WORDEN!
Als het toch mis zou gaan!!!!.
Ondanks alle voorzorgsmaatregelen, en nu u weet waar u op moet letten, kan er altijd op een onbewaakt ogenblik toch iets gebeuren wat u niet heeft voorzien. In de meeste gevallen is er dan geen reden tot paniek en loopt het met een sisser af.
Neemt u wel direct contact op met uw dierenarts. De dierenarts kan goed inschatten hoe ernstig de situatie is en kan u vertellen of u kunt afwachten of dat een directe behandeling noodzakelijk is. In sommige gevallen is snel ingrijpen wel eens van levensbelang.