Vlooien plaag

Onderstaande tekst is overgenomen van een stencil van Dierenkliniek de Kempen. Deze kliniek is ook op internet te bezoeken:www.dierenkliniekdekempen.nl.

Vlooien, een ware plaag!

Vlooienproblemen komen meer en meer voor en veel mensen schamen zich er voor. Zij denken dat vlooien alleen in minder hygiënische  huishoudens voorkomen. Iedere huisdierbezitter maakt echter evenveel kans om binnenshuis met een vlooienplaag in aanraking te komen. Maar hoe kunnen we die kleine, hardnekkige beestjes het beste bestrijden?

De mensenvlo komt nauwelijks nog voor, evenals de hondenvlo. Meestal gaat het om de kattenvlo die uw huisdieren en uzelf tot  last is. Inderdaad ook uzelf, want als deze vlo werkelijk honger heeft, dan zal zij de eerste warmtebron opzoeken en bespringen  om vervolgens een bloedmaaltijd te nemen.
Het feit dat zachte winters bepalend zouden zijn voor de omvang van een vlooienprobleem in het seizoen klopt niet helemaal.  Vlooien zoeken warmte op om te overleven. Doordat steeds meer mensen centrale verwarming hebben, kan de vlo haar  levenscyclus in de wintermaanden rustig voortzetten.

De levenscyclus van de vlo
Een vrouwelijke vlo kan 30 tot 50 eitjes per dag leggen. Deze eitjes vallen op de grond en na een paar dagen komen er  larven uit. Deze larven zijn kleine, witte wormpjes. Zij eten zich rond, vervellen een paar maal en verpoppen zich na één of twee weken. De poppen liggen in hun cocon en komen alleen uit als ze op de juiste manier worden gestimuleerd. Als gevolg van signalen uit de omgeving, zoals trillingen veroorzaakt door de hond, kat of mens, komen de vlooien massaal uit hun cocon.  Zo kunnen poppen vele maanden lang een bron van herinfectie zijn. Afhankelijk van de vochtigheid en de temperatuur, die binnenshuis over het algemeen zeer gunstig is voor de vlo-ontwikkeling, duurt de levenscyclus bij 30 graden Celsius 2 weken en bij 20 graden Celsius 3 weken. Dit is meteen de reden waarom mensen na enkele weken vakantie een ware vlooienexplosie in huis  kunnen aantreffen.

Het probleem
Vlooien zijn ongewenste gasten op uw hond of kat. Zij kunnen tot 4 maal per dag een bloedmaaltijd van uw huisdier nemen. Deze vlooienbeten zijn de oorzaak van krabben, schuren, zichzelf bijten, enz……. Als gevolg van krabben, bijten en  allergische reacties kan de hond of kat haren verliezen. Bij ernstige gevallen kunnen op grotere delen van de rug en  achterpoten open wonden en korsten zichtbaar worden. Daarnaast kunnen vlooien uw huisdier besmetten met lintwormen. Doordat het dier de vlo probeert te bijten of te likken wordt de volwassen vlo weleens ingeslikt. Deze laatste kan drager zijn van lintwormeitjes die op deze manier opgenomen worden. De lintwormeitjes ontwikkelen zich in het dier en kunnen beschadigingen aan de inwendige organen veroorzaken.

De bestrijding
Een effectieve vlooienbestrijding bestaat uit een drie-stappenplan:

  • Stap 1:
    de volwassen vlo bestrijden op de kat of hond;
  • Stap 2:
    zorgen dat de eitjes die de vlo legt steriel zijn en tegelijkertijd;
  • de omgeving van de hond of kat behandelen met een middel dat de volwassen vlooien doodt en de levenscyclus van de vlo doorbreekt. Eitjes worden dan geen volwassen vlooien meer.

De beste bestrijding geschiedt met een combinatie van middelen uit stap 1, 2 en 3. Omdat vlooien potentiële  lintwormdragers zijn is het belangrijk uw huisdier ook te ontwormen als hij vlooien heeft!

Dierenkliniek de Kempen