Trainingstips

Naast dat u zo veel mogelijk de lessen aandachtig moet volgen is het herhalen van de geleerde oefeningen thuis een must. Met een uurtje in de week gaat u en de hond het echt niet redden. Maak van de oefeningen geen drilinstructie. Het moet vooral leuk blijven voor u en de hond. Een hond gaat over het algemeen, na circa vijf achtereenvolgende herhalingen, op zoek naar afleiding en verzwakt de aandacht.

Aandacht is misschien wel het belangrijkste item bij oefeningen. Hou die aandacht vast met behulp van een speeltje of iets lekkers. Beperk ook de afleiding. In een huiskamer vol met andere gezinsleden is niet de meest geschikte plek om te oefenen. Als de hond het begrepen heeft neemt de beloning (voor aandacht) geleidelijk af. Bouw oefeningen in stappen op. De zit en blijf lukt echt niet meteen op 5 of 10 meter afstand en al helemaal niet de volledige tijd.

Ook hulpmiddelen, als een lange lijn of een assistent, zijn geoorloofd en soms heel verstandig. Een stuk of 5 pionnen, een paar schapenpaaltjes bij de Boerenbond, een brede plank (om de hond in en uit de auto te laten) of een paal of balk in het bos, kan u eveneens verder helpen.

Veel succes en; BLIJF OOK THUIS OEFENEN IN VAKANTIETIJD!