Jolande Bax

 

Mijn naam is Jolande. Ik ben getrouwd met Ad en samen hebben we 3 kinderen, 1 zoon en 2 dochters en inmiddels ook al weer 3 prachtige kleinkinderen. Tegenwoordig houd ik me bezig met de politiehondensport. Inderdaad nog wel een mannenwereld in de categorieën waar pakwerk (het bijten) gedaan word, maar de dames beginnen meer en meer hun eigen plekje te veroveren. Zeker bij het speuren worden grote stappen gezet!!

Tegenwoordig heb ik dan ook een Mechelse herder van het actieve soort (sjonge jonge wat moest ik daar aan wennen), genaamd Serra. Het is een teefje, want dat vind ik gemakkelijker werken (zit geen logica achter) die pas geleden 5 jaar is geworden. Als pup had ze enorme oren, maar met name als pup: ze deden het niet. Waar ik altijd aan foei genoeg had, betekende het voor dit hondje alleen maar dat ze effe moest wachten tot ik het niet meer zag. Maar we zijn van elkaar gaan houden, en elkaar gaan begrijpen. En ik moet zeggen… wat ze zeggen van een herder, dat hij maar een baas heeft… dat klopt aardig. Ze luistert ook wel naar de rest, maar als ik in de buurt kom ben ik het belangrijkste. En het is enorm kicken als je hond zo graag voor je werkt.

Het is een super hondje, want ze is ALTIJD bereid om NOG een keer te herhalen. En waar de hond in deze alles snel doorheeft, loopt de baas vaak nog ff een stukje achter. Deze zomer hoop ik een certificaat PH1 te gaan halen. Of dat lukt, weet ik niet, want die zenuwen van mij spelen me vaak parten. Bovendien blijft Serra gewoon lekker bij ons, en heb ik dus geen haast. Het politiehondenwerk vind ik wel prachtig om te doen!!!
Het is super veelzijdig, voorwerpen zoeken, apporteren, sorteren, ik vind het allemaal leuk. Het pakwerk, daar heb ik heel erg aan moeten wennen… allemaal nieuw, waar moet je staan, wat moet je zeggen, hoe kun je dingen verbeteren… En dan alle regeltjes voor wedstrijden en keuringen, ik vond het een hele kluif. Maar langzamerhand zijn de dingen er toch als gewoonte ingeslopen en hoeft ik niet meer overal zo over na te denken.

We hebben altijd honden gehad, zelfs vroeger toen ik klein was… al was het toen heel anders. Maar een jaar of 15 geleden ben ik voor het eerst in Riethoven gekomen met onze hond Bowie (border collie kruising). In tegenstelling tot de honden die wij daarvoor hadden leerde dit hondje supersnel. En ik vond het zo ontzettend leuk, dat we alle cursussen die er waren gevolgd hebben en zelfs behendigheid zijn gaan lopen. Met Milan (border collie) was dat moeilijker, hij vond dat springen en die toestellen bijzaak, maar wilde zich vooral bemoeien met alles op het veld. En alle hondjes netjes terugdrijven naar de eigenaar…. Dus voor ons eindigde daar het behendigheidstraject.

Doordat ik het trainen met Bowie zo ontzettend leuk vond, heb ik eind 1998 eens gevraagd wat ik moest doen om ook instructeur te kunnen worden. Helaas moest ik nog een hele tijd wachten voordat er een vacature ontstond. Maar niet getreurd, ik heb in die tussentijd alles gelezen wat er te lezen viel over honden. In 1999 kon ik aan de slag! Samen met een van de toenmalige instructrices heb ik toen een hele berg theorie verstouwd, en ben ik stage gaan lopen om een A-cursus te kunnen gaan geven. En toen had het “virus” me te pakken!!! Gaandeweg ben ik steeds meer cursussen gaan geven en ook de ledenadministratie gaan verzorgen. En heb diverse diploma’s gehaald om “legitiem” voor de groep te staan. En ik heb er nog steeds net zo veel plezier in, als dat ik de eerste seizoenen had.

We hebben dan ook een geweldig team van instructeurs, die heel betrouwbaar, collegiaal en vooral ook gezellig zijn. En een prachtig terrein, waar we allemaal met veel plezier onze hobby uitoefenen. Wat ik het leukste vind van mijn hobby? Dat er elk seizoen nieuwe baasjes en honden staan (geen mens of hond is hetzelfde), die na een cursus elkaar beter begrijpen en meer respect hebben voor elkaar. En dat ik soms een baas en hond kan helpen om samen een oplossing voor een probleem te vinden waardoor de band tussen die twee sterker wordt dan ooit tevoren.

Dus…. tot ziens op het veld!!!!

Leden/cursusadministratie: e-mail mhav.riethoven@gmail.com; na 19.30 uur ook te bereiken via telefoonnummer 06-54366410. Ook wijzigingen in je persoonlijke gegevens (adres, email of  telefoon) graag via e-mail doorgeven aan de ledenadministratie.